Vitamina E și suplimentele cu antioxidanți ar putea accelera dezvoltarea tumorilor canceroase, în loc să le oprească evoluția, au constatat cercetătorii suedezi, care au efectuat teste pe șoareci afectați de cancer la plămâni.
O echipă de cercetători ai Universității suedeze din Göteborg a administrat vitamina E șoarecilor cu cancer la plămâni în fază incipientă, observând ulterior că boala s-a răspândit mai rapid, iar animalele au murit de două ori mai repede decât se așteptau.
Experimentele reluate pe celulele umane au confirmat descoperirea. Ulterior, șoarecilor li s-a administrat un al doilea medicament, un tip de antioxidant utilizat pentru tratarea maladiilor pulmonare asociate cu fumatul, cercetătorii observând că efectul de accelerare a fost același.
Pentru organismul sănătos, vitamina E și alți antioxidanți au proprietăți protectoare, deoarece distrug moleculele dăunătoare denumite radicali liberi. Oamenii de știință consideră însă că antioxidanții ar putea de fapt să „hrănească” boala, după ce cancerul a început deja să se dezvolte, dezactivând mecanismele naturale de apărare ale organismului.
Cercetătorii suedezi au precizat că au administrat vitamina E în aceleași cantități regăsite în suplimentele alimentare.
Aceștia au recomandat ca vitamina E, precum și suplimentele cu vitamina A și C să fie „folosite cu prudență” de fumători, pacienți cu cancer pulmonar și cu bronșită, emfizem pulmonar și alte afecțiuni cronice asociate cu fumatul, precizând că este încă devreme să afirme cu certitudine că aceste substanțe accelerează și răspândirea altor forme de cancer.
Recomandarea oamenilor de știință suedezi, care au publicat studiul în revista Science Translational Medicine, nu se aplică însă și „superalimentelor” bogate în aceste vitamine, cum ar fi afinele, deoarece acestea ar trebui consumate în cantități uriașe pentru a oferi nivelurile de antioxidanți din suplimente.
„Nu există dovezi convingătoare că antioxidanții sau suplimentele cu vitamine ar putea reduce riscul de cancer, iar unele suplimente chiar cresc riscul. Au apărut, de asemenea, îngrijorări privind faptul că antioxidanții ar putea interfera cu tratamentele împotriva cancerului. Recomandăm ca oamenii să se limiteze la o dietă sănătoasă, echilibrată, care ar trebui să ofere toate substanțele nutritive, fără să fie nevoie să ia suplimente”, a explicat și Emma Smith, din partea Centrului de cercetare a cancerului din Marea Britanie.